Blekinge

Inget martyrskap för SD

Sverigedemokraterna kommer inte att vinna extra väljare genom den rikstäckande kampanj som SSU inlett mot partiet. Den bedömningen gör Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

När SSU:s kampanj för att stoppa Sverigedemokraterna från att ta en plats i riksdagen inleddes i veckan menade Sverigedemokraternas gruppledare Richard Jomshof att den skulle få motsatt syfte och gynna hans parti. Den bedömningen gör inte statsvetaren Marie Demker.

Andra tider
– För ett par tre år sedan när Sverigedemokraterna inte hade nått en nationell nivå på sin uppmärksamhet hade det kanske haft större betydelse, men idag är skillnaden nog bara på marginalen, säger Marie Demker.

Svårt att jämföra
Däremot är hon tveksam till om SSU:s grepp att välja ut Karlskrona som ett avskräckande exempel för att stoppa Sverigedemokraterna har någon effekt.

– Varje kommun har ju sitt lilla politiska universum, vilket gör att jämförelser blir svåra, säger Marie Demker.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".