blekinge

Isen skapar konflikt

Sjöräddningssällskapet tillbakavisar yrkesfiskarnas påstående att man inte hjälper Blekinges yrkesfiskare så att de kan ta sig ut ut till sjöss när det ligger is.

Sjöräddningssällskapet har visserligen inte kvar båtarna som kan bryta is, men hjälper yrkesfiskarna i alla fall, säger Anders Jönsson från Sjöräddningssällskapets huvudkontor.

Sjöräddningssällskapet gillar inte att Jan-Erik Holmberg som är ordförande för länets fiskare, kopplar ihop det faktum att stora delar av fiskeflottan i Blekinge inte kan fiska på grund av den kalla vintern, med Sjöräddningssällskapets vattenjetbåtar som inte kan bryta is och därmed hjälpa fiskeflottan ut ur hamn.

"Fortsatt av vänlighet"
– Av ren vänlighet har vi fortsatt med att förmedla kontakt med privata bogserare, säger Anders Jönsson.

Idag kan Sjöräddningssällskapet inte längre hjälpa fiskarna att bryta is åt dem, det gjorde man utan att ta betalt tidigare.

Nu säger Jan-Erik Holmberg att fisket ligger nere därför att det dels är brist på kommersiella bogserbåtar och att det dessutom är för dyrt att använda dem. Fiskarna ligger hellre kvar i hamn.

– I Karlskrona finns bara marinen, och de får inte gå ut och bryta is. I Karlshamn finns det, men vem har råd att betala 15 000 - 20 000 kronor i timmen, säger han.

Funderar på att sluta
Sjöräddningssällskapet tycker det är dåligt av fiskarna att göra väsen av att Sjöräddningen inte längre bistår dem med gratis isbrytning, och efter att Jan-Erik Holmberg gått ut med det , funderar de på att dra in sin förmedlingstjänst, där de erbjuder yrkesfiskarna kontakt med privata bogserbolag.

– De kan ju gå direkt till Fiskeriverket med den här begäran. Det kanske är så att den här vänligheten har överlevt sig själv, säger Anders Jönsson.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".