Rödeby

Skidbacke mot rekord

Rödebybacken i Karlskrona går mot en rekordsäsong. Redan nu har man kunnat ha öppet i en månad och förhoppningarna är att man ska kunna hålla ut ända fram till påsk.

Entusiasterna som driver Rödebybacken har fått den vintern som de drömt om. Snödjupet börjar närma sig 70 centimeter tack vare att man kunnat hårdköra snökanonen och förra söndagen var något av ett rekord sett till antalet besökare.

Trögt för Vinterberget
Fullt så glada miner är det inte på Vinterberget utanför Olofström. Där ligger förvisso snön, men de stora besöksskarorna har uteblivit.

Rödebybacken som varit i drift i 26 år var på fallrepet bara för några år sedan. Men nytt blod i styrelsen lyckades vända trenden och nu pekar det mesta uppåt och investeringar som snökanoner, vattenpumpar och pistmaskin har avlöst varandra.

Vädret betyder mindre
Och för varje investering gör man sig lite mindre beroende av vädret berättar Arnstein Njåstad.

– För bara tio år sedan var vi tvungna att dra ihop fem man för att starta snökanonerna. Nu tar det en halvtimme för en man så är vi igång när kylan kommer, berättar Arnstein Njåstad.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".