Blekinge

Dyrt med snöröjning

Kostnaden för snöröjningen i länet har varit stor under vintern. Men med en snöig vinter ökar också kostnaden över hela året.

I spåren av den omfattande snöröjningen kommer så småningom ökade kostnader för att sopa bort sand och återställa skador efter plogning. Pengar som nu måste tas ur en redan ansträngd snöröjningbudget.

– Vi har gjort av med ungefär 1,8 miljoner kronor hittills under januari och då ska man veta att det är vårhalvåret som är dyrast när det gäller vinterväghållning , säger Ulf Ohlsson som är ansvarig för snöröjningen i Karlshamns kommun.

Skapar nya kostnader
Att spå hur mycket snö det kommer framöver kan förstås varken Ulf Ohlsson eller hans kollegor göra, men ett är säkert och det är att det redan kostsamma vinterväghållningen kommer att skapa nya kostnader, ett exempel är den sand och det grus som använts på gator och vägar.

– Grus ska sopas upp från trottoarer och gator och det är dessutom ett miljöfarligt avfall vi har att göra med så vi måste betala för deponi för att ta vara på. Men sen kör vi sönder saker i snöröjningen cokså, det är inte alltid man ser refuger och liknande och då måste vi laga det sen, säger Ulf Ohlsson.

Välja bort annat
Om nu budgeten på drygt fyra miljoner för vinterväghållningen håller återstår att se, men blir det en fortsatt snörik vinter så måste man välja bort andra saker som underhållet av kommunens vägar.

– Det kan handla om att vi kan tvingas prioritera bort andra saker som vi kanske hade tänkt göra under 2010, säger Ulf Ohlsson.

Jakob Rickardsson
jakob.rickardsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".