Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlskrona

Revisorer bröt mot regler

Mats Nilsson, som är ordförande i revisionen i Karlskrona, attesterade en faktura från en konferens trots att han själv deltog i den.

Uppdaterad på grund av faktafel.

I mitten av november åkte Karlskronas revisorer på en tre dagar lång planeringskonferens till Guntorps herrgård på Öland. Där la de upp hur de under året ska granska om våra politiker följer reglerna och håller i pengarna på bästa sätt.

Bjöd på vin och öl
Huvudregeln är ingen alkohol på interna möten. Avsteg kan göras vid enstaka tillfällen och Mats Nilsson, som är ordförande i revisionen, menar att Guntorps herrgård var ett sådant tillfälle.

– Vi har en sådan planeringskonferens en gång om året och då bjuder vi på ett glas vin eller en öl. Det har vi alltid gjort och jag påstår att vi har följt reglerna fullt ut, säger Mats Nilsson.

Men fullt ut har inte reglerna följts. När fakturan på nära 20 000 kronor kom till kommunhuset var det Mats Nilsson själv som både godkände den och skickade den till betalning.

Men enligt både kommunens representationspolicy och god revisionssed får varken Mats Nilsson eller någon annan som var med på konferensen beslutsattestera den. Ett problem han inte ser någon riktigt bra lösning på.

– Det är bland oss tio som man måste hitta attestanterna, annars får du ta någon person som inte känner till någonting om det, säger Mats Nilsson.

Vid ett tillfälle på konferensen åt också en person middag för 316 kronor trots att kommunens policy säger att middagar max får kosta 180 kronor.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".