karlskrona

Nykter verksamhet hotad

Nykterhetsförbundet IOGT NTO:s verksamhet i Karlskrona är hotad. Om föreningen ska överleva måste man satsa på nya grepp för att nå ut med sitt budskap och locka nya medlemmar.

Slak lina
Föreningens ordförande, polismannen Lennart Hansson, säger att verksamheten just nu balanserar på väldigt slak lina.

– Våra intäkter täcker nätt och jämnt driften, reserver finns inte, säger han.

Efter mer än 100 års verksamhet i kommunen, är nykterhetsföreningen IOGT NTO nu på väg att förtvina.

Vill nå fler
Under många år har föreningen drivit sin verksamhet i det närmaste internt. Det utåtriktade arbetet har inte varit särskilt stort. Något som Lennart Hansson vill ändra på.

– Vi vill att fler ska hitta till oss och det kan vi uppnå om vi startar en liten caférörelse. Men vi måste också modernisera oss och fixa lite nya grejer, en ny tv, hembiosystem och lite annat, säger Lennart Hansson.

Ombyggnad
Att driva ett litet café är alltså en av idéerna, men hela huset måste renoveras och byggas om. För att kunna ta emot besök måste lokalerna vara handikappanpassade.

– Ja, man måste kunna komma in med rullstol och en renovering är ett måste. Vi kommer att söka bidrag för detta hos både kommunen, Boverket och centralt inom rörelsen, säger Lennart Hansson som beräknar ombyggandskostnaderna till runt en miljon kronor.

Yngre missbrukar
Lennart Hansson jobbar till vardags inom närpolisen i Karlskrona och han säger att trenden är övertydlig - både alkohol och droger kryper allt längre ner i åldrarna.

Därför är han angelägen om att föreningen ska överleva och samtidigt hitta nya vägar att nå ut med sitt budskap.

– Vi ser att alkohol och även andra, tyngre droger, finns i högre grad än tidigare bland 13 och 14-åringarna och det är mycket oroväckande. Vårt förbund sprider information om drogmissbruk och om vi kan utveckla vår öppna verksamhet kan fler komma i kontakt med oss och vårt budskap. Därför är det viktigt att IOGT inte tvingas stänga igen, säger Lennart Hansson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".