Fängelset i Karlskrona ska läggas ned så snart som möjligt. Foto: Mikael Eriksson/SR Blekinge
Karlskrona

Fängelset läggs ner

Fängelset i Karlskrona ska läggas ner så fort som möjligt. Orsaken är att Kriminalvården behöver frigöra pengar till nya fängelser och drygt 30 personer i Karlskrona riskerar därmed att förlora sina jobb.

Anstalten i Karlskrona ska läggas ner så fort som möjligt. Det har generaldirektör Lars Nylén beslutat och drygt 30 personer riskerar därmed att fölora sina jobb.

Conny Nilsson som är facklig företrädare för SEKO är ledsen över beskedet och berättar att det varit en tung tid för de anställda.

– Särskilt hösten var tung efter som vi aldrig fick något klart besked, säger Conny Svensson.

Besked välkommet
Men även om det är ett tungt besked för de anställda menar Conny Svensson att det trots allt är skönt att få ett besked.

Tidigare gällde 2016 som sista datum för det gamla fängelset, men behov av att frigöra pengar till nya fängelser samtidigt som hyresavtalet för Karlskronaanstalten går ut 2012 gör att lokalerna senast ska vara tömda om knappt två år.

Så fort som möjligt
Men enligt Monica Klingström som är chef för kriminalvårdens region syd kommer en nedläggning att göras så fort det är praktiskt möjligt.

Hot om nedläggning är som sagt inte något nytt för anstalten i Karlskrona, men den här gången är Conny Svensson säker på att det kommer att genomföras.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".