Hjärtoperation. Foto/Scanpix
Blekinge

Hjärtbarn reser i onödan

Barn med hjärtfel i Blekinge kan tvingas åka långa och påfrestande resor till andra landsting helt i onödan.

Genom ny teknik skulle de kunna bli undersökta på hemmaplan i stället, och det här är målet för hjärt- och lungfondens insamling till hjärtebarn som pågår februari månad ut.

John Andersson är Blekinges ende barnkardiolog, det vill säga hjärtspecialist för barn. John Andersson efterlyser är ett nätverk som knyter ihop landets barnhjärtkliniker med hjälp av bredband och videokonferensteknik, då skulle barnen med hjärtfel och deras föräldrar slippa onödiga och tröttande resor. Och John Andersson skulle kunna få hjälp av kollegor på andra håll i landet.

Barnhjärtenätet Gertrud
Om hjärt- och lungfonden lyckas samla in tillräckligt mycket pengar under februari så hoppas John Andersson att barnhjärtenätet Gertrud, som det här expertnätverket kallas, ska finnas på plats på blekingesjukhuset Redan i höst, för det skulle betyda mycket för barn med hjärtsjukdomar.

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".