Lennart Axklo. Foto: Carina Melin/SR Blekinge
Karlskrona

Fängelset läggs ner redan i oktober

Den förste oktober ska fängelset i Karlskrona vara tömt. Då ska fångarna finnas på andra fängelser runt om i Sverige. Det föreslår Lennart Axklo, tillförordnad kriminalvårdschef i Karlskrona.

– Vi har två viktiga uppgifter, den ena är att de intagna som finns här placeras på andra anstalter. Den andra viktiga uppgiften är att ta hand om den personal som arbetar här, säger Lennart Axklo.

Anställda omplaceras
Det är cirka 30 anställda, och för dem med längst anställningstid är det omplacering som gäller. De som i slutänden puttas ut erbjuds hjälp av trygghetsstiftelsen.

Men innan fängelset återlämnas till hyresvärden ska det rensas på det som tillhör kriminalvården, så personalen lär få vara kvar i alla fall en tid efter det att fängelset tömts på interner.

Nu är det definitivt
Det är inte första gången anstalten i Karlskrona föreslås att läggas ner, men den här gången tror Lennart Axklo det är slutgiltigt.

– Det är en gammal anstalt som har tjänat ut. Det är definitivt nu, säger han.

Fångarna flyttas
De 55 fångarna på anstalten ska omplaceras till andra fängelser.

– Det är en uppgift som vår placeringsenhet får ta tag i. De säger att det kanske inte är helt enkelt men det öppnar en och annan anstalt i landet och det är rimligt att tro att de kan vara flyttade till första oktober, säger Lennart Axklo.

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".