blekinge

Blekinge allt närmare FN-stämpel

Blekinge skärgård är nu ett steg närmare att få FN-organet Unescos prestigefyllda utnämning biosfärområde. Idag skrevs ansökan på och förhoppningarna är höga.
– Om tio år kryllar det av företagare ute på öarna, säger landshövdingen Gunvor Engström.

Ansökan som skrevs under idag ska skickas till FN-organet Unesco, samma organ som för drygt tio år sen utnämnde Karlskrona till världsarv.

Men den här gången gäller det kustbandet, eller närmare bestämt skärgården och en del av fastlandet i Karlskrona, Ronneby och Karlshamn.

Stötta företagare
Bakom ansökan står de tre kommunerna. Om Unesco säger ja blir det lättare att stötta företagare och entreprenörer som vill både utveckla och bevara området.

När Gunvor Engström ska teckna en bild av hur det ser ut i skärgården om tio år säger hon så här:

– Det kryllar av egna företagare ute på öarna. De fiskar, har små restauranger, utflyktsbåtar och konstutställningar. Och mellan öarna går det en mängd båtar så att man kan ta sig mellan öarna. Dessutom kommer det enormt mycket turister hit som förstått vilken pärla vi har här.

Målet är att bli ett så kallat biosfärområde. Något som bara finns på två andra platser i landet än så länge.

Blekingar kan ta ut svängarna
Om Unesco säger ja till ansökan blir det lättare att ta ut svängarna och låta driftiga blekingar få skärgården att leva, menar Gunvor Engström. Själv saknar hon till exempel en guidning som ger besökare ett snabbt grepp om länet.

– Det får man inte i Blekinge trots att det är en jätteenkel affärsidé. Det gäller bara att hitta en entreprenör som kan tänka sig att göra det här och kan tjäna pengar på det, säger Gunvor Engström.

Tusentals fotbollsplaner stort
Biosfärområdet är stort och består av mer än 300 000 fotbollsplaner mark och hav och det är också i det här området flest blekingarna bor. Men det hade kunnat vara större.

Sölvesborgs kommun har av ekonomiska skäl valt att stå utanför.

– Det är alltid ett minus när inte alla är med. Men det innebär inte att vi inte kan samverka med Sölvesborg ändå, säger Sven-Åke Svensson (S) kommunalråd.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se