L.O. Smith. Foto: Scanpix
Karlshamn

Brännvinskung i musikal

Brännvinskungen L.O. Smith från Karlshamn hade ett spännande liv som nu ska bli musikal.

Teatersmedjan i Karlshamn planerar att sätta upp musikalen nästa vinter. 

Bengt Olsson är ordförande för Teatersmedjan och han berättar att L.O. Smith föddes fattig men blev väldigt rik med tiden.

– Han var en Ingvar Kamprad i allra högsta grad och tjänade otroliga pengar med tiden. Vid något tillfälle på 1800-talet var han rikare än svenska statensom lånade pengar av honom.

Adopterades av konsul
L.O. Smith föddes som Lars Olsson i Kristianstad och namnet Smith fick han när han adopterades av en konsul i Karlshamn. Man kan se honom på den lilla bilden strax under halsen på Absolut Vodka-flaskorna.

Musikalen handlar om hans spännande liv. Bland annat flyttade han till Stockholm och började sälja sprit på Fjäderholmarna i Stockholms skärgård.

Bergochdalbana
Han blev ofantligt rik på sin sprit men dog utfattig.

Han skulle genomgå en operation som han inte trodde han skulle överleva. Därför städade han upp efter sig och testamenterade sina pengar. Det visade sig vara ett misstag.

– Han klarade operationen galant, men familjen vände honom ryggen och tog hela hans förmögenhet, säger Bengt Olsson.

Bok blev musikal
Det har skrivits flera böcker om brännvinskungen. Bland annat Kung Brännvin av Pelle Berglund som han nu gjort till musikal.

Till helgen kommer Pelle Berglund till Karlshamn och då ska Teatersmedjan ta beslutet om att sätta upp musikalen.

Ingrid Hildingsson
ingrid.hildingsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista