Olofström

Uppgång betyder inte mer personal

Trots att Volvo inte hinner leverera bilar i takt med efterfrågan planeras inga omedelbara nyanställningar i Olofström.

Mycket pekar uppåt för Olofströmsfabriken som förra året lyckades bli den mest effektiva Volvoenheten i både Sverige och Holland.

– Vi har gjort en effektivitetsresa som är svår att matcha. Vi har förbättrat verksamheten med 21,7 % och det kan man översätta till ren konkurrenskraft, säger Jonas Knutsson, informationschef på Volvo Personvagnar i Olofström.

Fick stryk i krisen
Finanskrisen ruskade om en hel värld och inte minst bilindustrin fick sig en rejäl omgång. Den gick bildligt talat ner på knä.

Detsamma gällde för Volvo i Olofström som tvingades göra sig av med nästan 350 anställda och minska produktionen till ett minimum.

Alla sparade
Det var då man började mobilisera och sätta igång arbetet med att spara pengar. Olofströmsfabrikens anställda ställde upp mangrannt och jagade kostnader.

Ingen besparingsåtgärd ansågs för liten, exempelvis blev alla noga med att släcka efter sig på toaletten.

– Det har skett många stora förändringar naturligtvis, men det stora är ändå de små och vardagliga förbättringarna. Att 1800 medarbetare gör en förbättring var varje dag ger en oerhört stor effekt, enligt Jonas Knutsson.

Bättre tider
Volvoledningen i Olofström ser nu ljuset i tunneln. Den lilla stadsjeepen XC 60 går åt som smör i solsken och nu är två nya modeller på gång ut på marknaden. Men det är för tidigt att prata om nyanställningar.

– Det utreder vi för närvarande, nöjer sig Jonas Knutsson med att säga.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se