Karlskrona

Avskedad chef stämmer nu Karlskrona kommun

Den chef som avskedades från sitt jobb stämmer nu Karlskrona kommun. Han avskedades bland annat för att ha kört leasingbilar mot reglerna – men menar nu att hans chef kört leasingbil i hans namn. Han kräver ett skadestånd på 400 000 kronor och ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Den höga chefen fick lämna sin anställning i höstas efter att Karlskrona kommun i en internutredning fattat misstankar mot honom.

Köpte varor som försvann
Kommunens utredning visade att mannen använt leasingbilar och begärt ersättning för privat bil samtidigt. Dessutom hade han köpt teknikprylar som kommunen inte visste var de i slutändan hamnat.

Mannen polisanmäldes misstänkt för bedrägeri, en utredning som nu ligger på åklagarens bord.

Idag lämnade mannen in en stämningsansökan till tingsrätten i Karlskrona där han menar att leasingbilarna bokades i hans namn, men att fler körde dem. Bland annat pekar han ut sin chef som en av dem som kört bil i hans namn, något som chefen säger är fel.

Menar att det ofta görs fel
Mannen hade ansvar för en budget på 100 miljoner kronor per år och menar att han ofta sattes upp som fakturamottagare, trots att han inte gjort beställningen.

Han hade desstuom ansvar för ett så kallat "slaskkonto" dit fakturor hamnade som ingen visste var det hörde hemma, något som enligt mannen vittnar om den dåliga organisationen inom kommunen.

Karlskrona kommun stäms nu för att de, enligt den sparkade chefen, avskedat honom utan grund och han kräver ett skadestånd på 400 000 kronor.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".