BTH kan få stvårt att locka utländska studenter. Foto: Mikael Eriksson/SR Blekinge
blekinge

BTH får bråttom att locka internationella studenter

Regeringens föreslog igår att det redan nästa höst ska införas avgifter för utomeuropeiska studenter. För Blekinge tekniska högskola kan det innebära stora problem att locka studenter. BTH:s rektor Ursula Hass tycker att regeringen går alldeles för fort fram.

– Det är ganska kort planeringshorisont fram till 2011. Vi den här tiden nästa år ska vi de här studenterna välja att köpa sin utbildning. Då ska man ha hunnit marknadsföra den. Så jag tycker att det är lite kort om tid, säger rektor Ursula Hass.

Redan till hösten
Igår lämnade regeringen över propositionen som innebär att man redan hösten 2011 ska införa studieavgifter för studenter från länder utanför EU och ESS-länderna. För landets lärosäten innebär det nu att man måste ta fram helt nya strategier för att kunna fylla de plaster man vikt åt utomeuropeiska studenter.

Många internationella studenter
Blekinge Tekniska Högskola har idag 1200 internationella studenter som staten hittills betalt för. Nästa höst måste, om regeringens proposition går igenom, en stor del av studenterna i den här gruppen betala runt 100 000 kronor för en studieplats på BTH.

– När man har räknat så har man sagt någonstans mellan 60000 och 70000. Men det som har styrt hur mycket utbildningen kostar idag är den studentpeng som regeringen betalar.

Svårt att täcka kostnaderna
Ursula Hass tror att det kan bli dyrare än vad regeringen räknat på:

– Det kan nog bli mer än så om man ska ha full kostnadstäckning.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista