karlskrona

Fler lånar film

Utlåningen av film ökade rejält på biblioteket i Karlskrona under det gångna året. Totalt registrerades drygt 9000 lån av filmer och det är en ökning med över 60 procent jämfört med året innan.

Bland de populäraste filmerna hittar man välkända titlar som Låt den rätte komma in och Maria Larssons eviga ögonblick. Men biblioteket har även lite mer udda titlar som ofta lånas ut.

– Salò, eller Sodoms 120 dagar, är en väldigt smal italiensk film från 1970-talet som har hittat massor av låntagare, berättar Lisa Elmers som tror att många är sugna på klassikerna.

Bra utbud
Det var många fler som hittade till bibliotekets filmhyllor 2009 jämfört med året innan. Utlåningen av film ökade med hela 63 procent. En förklaring är att biblioteket har ökat sitt utbud, men även ett bra utbud kan vara en förklaring, menar Lisa Elmers:

– Vi har ju väldigt bra film, och en vi har en väldigt bra samling som vi har valt ut.

Förändrat arbete
Av bibliotekets verksamhetsberättelse framgår att arbetsuppgifterna för bibliotekspersonalen har förändrats. Att fler gör bokreservationer och söker upp titlar hemifrån via sin dator.

Men att en del arbetsuppgifter därmed försvunnit från biblioteket det betyder inte att det  har blivit mindre för personalen att göra. Snarare är det tvärtom.

– Vi lever i en komplex informationsvärld och många behöver hjälp med att hitta information, säger Eva Wernersson, biträdande chef för stadsbiblioteket i Karlskrona.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se