Sölvesborg

Partirockad i Sölvesborg

Sölvesborgspartiet lägger ner inför valet i höst och i stället ansluter sig medlemmarna till Miljöpartiet. Det handlar om att kunna synas bättre i valrörelsen, förklarar Bo Sandqvist, som är gruppledare för Sölvesborgspartiet.

Efter valet 2006 fick Sölvesborgspartiet ett mandat i kommunfullmäktige och därmed en vågmästarroll. Miljöpartiet däremot fick inte tillräckligt många röster och hamnade utanför fullmäktige.

Saknar lokal fråga
Men det är motigt att driva ett lokalt parti med bred politisk inriktning. Det är lättare för ett parti att synas och höras om det associeras med ett riksparti.

– Valrörelsen bedrivs mycket i media och på riksplanet och att då stå ut som ett lokalt parti så pass att man får inflytande det är svårt har det visat sig, säger Bo Sandqvist.

Bo Sandqvist säger att det som fungerar är att samlas kring en viss fråga som är viktig lokalt, och en sådan fråga saknar Sölvesborgspartiet.

Tillbaka till rötterna
Bo Sandqvist återvänder nu alltså till Miljöpartiet, ett parti som han en gång lämnade.

– Jag lämnade Miljöpartiet på grund av Europapolitiken, att man ville utträda ut EU. Jag kunde inte ställa upp på det, säger han.

Tre mandat i höst
Men nu har partiet ändrat uppfattning om EU och Bo Sandqvist hoppas att Miljöpartiet får tre mandat efter valet i höst. Men exakt hur partiet ska locka väljare är inte klart än.

– Vi ska definiera vad vi menar med ett grönt och hållbart Sölvesborg, men den processen har vi inte börjat med, berättar Bo Sandqvist.

Andreas Larsson
andreas.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista