blekinge

SJ och Blekingetrafiken träter om inställda tåg

Ett smärre gräl har utbrutit mellan SJ och Blekingetrafiken på grund av tre tågturer som ställdes in mellan Karlskrona och Emmaboda igår förmiddag.

Många resenärer blev strandsatta och de båda trafikbolagen hävdar att det är den andra parten som brustit och förorsakat stora problem för resenärerna.

– Avtalet säger att det är SJ som ska ordna fram ersättningsbussar om inte tågen går, säger Ove Falck som är trafikchef på Blekingetrafiken.

Tåg och buss
Sträckan mellan Karlskrona och Emmaboda trafikeras med både tågbuss och tåg.

Blekingetrafiken tar själva hand om bussavgångarna, medan SJ ansvarar för de avgångar som trafikeras med tåg.

Strandsatta
När tågtrafiken sattes ur spel under måndagsförmiddagen, skulle SJ ordnat fram ersättningsbussar. Det gjordes först på eftermiddagen.

Vilket fick till följd att en mängd resenärer blev strandsatta.

– Detta kommer vi att ta upp med SJ och ha en diskussion om varför de inte levt upp till avtalet, det är inte acceptabelt, säger Ove Falck.

Tågbrist
Men SJ skyller trafikstörningen på Blekingetrafiken. Enligt Sven-Ingvar Håkansson, presskommunikatör på SJ, är det Blekingetrafiken som ska se till att det finns tågset att sätta in på sträckan mellan Karlskrona och Emmaboda.

– Tågen ska Blekingetrafiken tillhandahålla åt oss och eftersom det råder tågbrist, fanns inga tåg att tillgå.

Bussar beställda
– Enligt vår trafikledning, som jag pratat med, beställdes ersättningsbussar, men jag vet inte varför de tydligen inte gick, säger Sven-Ingvar Håkansson och lovar att ersättningsbussar ska sättas in framöver om så krävs.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se