Blekinge

Bättre vård för missbrukare

Efter år av tragglande öppnas den nya beroendeenheten på Blekingesjukhuset i Karlskrona i juni. Det innebär att missbrukare kan tända av och nyktra till under kontrollerade former.

Nu pågår ett intensivt ombyggnadsarbete på våningen ovanför äldrepsykiatrin i byggnad 24 för att hinna få allt klart till öppningen. 

Då kommer sex missbrukare att få hjälp med tillnyktring, avgiftning och avtändning. Därefter erbjuds de hjälp i sin hemkommun och/eller i psykiatrins öppenvård, men det är kommunerna som betalar för tillnyktringen, resten står landstinget för.

Utbyggnad
Blekinge har länge varit en vit fläck på kartan när det gäller missbruksvård värd namnet, men till sommaren ska det bli ändring på det.

Målet är att om ett år också kunna erbjuda behandling för heroinister som vill sluta. Det blir då fråga om ersättningsmedel som metadon eller subuxon, men för att kunna erbjuda det måste antalet platser på enheten utökas från sex till tio, och det kan inte ske förrän i april 2010.

Nöjd
Men landstingsrådet Marie Sällström, som drivit frågan om en beroendeenhet, är trots det nöjd.

- Det blev inte så mycket samarbete med kommunerna som jag hoppats från början, men nu kommer vi igång och det är jag mycket nöjd med, säger hon.

Carina Melin
carina.melin@sr.se