Blekinge

Rättvisebyrå i konkurs

Pengarna är slut och nu går Antidiskrimineringsbyrån i Blekinge i konkurs. Ungdomsstyrelsen valde att dra in bidraget i år efter byråns fyra år i länet.

Berit Pålsson som är styrelseledamot och kassör i Antidiskrimineringsbyrån har sett fördelarna med en lokal organisation.

-- Det är väldigt nära när vi finns i Blekinge som är ett litet län. Nu kommer man att behöva åka till Kalmar vilket är omständigare. Sedan har vår hjälp varit kostnadsfri, säger hon. 

Antidiskrimineringsbyrån har jobbat med Blekingebor som har känt sig diskriminerade, av till exempel sin arbetsgivare.

Berit Pålsson tycker att byrån själv har blivit orättvist behandlad när bidraget drogs in efter årsskiftet, utan förvarning enligt henne.

Hon tror att färre diskrimineringsärenden kommer att uppmärksammas nu, för när byrån försvinner så ökar avståndet till Diskrimineringsombudsmannen, DO, menar hon. Det förebyggande arbetet försvinner också.

Exakt hur många som antidiskrimineringsbyrån har hjälpt under åren kan däremot Berit Pålsson inte svara på.

– Det finns många olika sorters hjälp. Det finns fall som har gått till DO, rena diskrimineringsfall. Sedan finns det sådana fall som har lösts genom förlikning eller genom försoning. Några gånger har de kanske inte ens varit drabbade utan det är deras tolkning.

När ungdomsstyrelsen inte längre ville bidra till byråns arbete så fanns inget annat alternativ än att försätta den i konkurs.

Andreas Larsson
andreas.larsson@sr.se