karlskrona

Rådhuset byggs om för 20 miljoner

Om två månader går startskottet för en av de större ombyggnaderna som gjorts av Rådhuset i Karlskrona.

Ombygganden, som beräknas kosta 20 miljoner kronor, ska göra lokalerna säkrare för tingsrättens personal samtidigt som tillgängligheten ska ökas för funktionshindrade medborgare.

Tufft
Liselott Bäckström, rådman vid Blekinge tingsrätt, välkomnar ombyggnaden men konstaterar samtidigt att det blir tufft för personalen som tvingas jobba kvar mitt i byggdammet.

– Det är ju påfrestande för personalen att sitta kvar i byggnaden. Vi har framfört önskemål om att vi ska ha provisoriska rättssalar eftersom den ljudutrustning vi har i salarna är vibrationskänslig, säger hon.

Sitter kvar
Något gehör för önskemålen har personalen inte fått. Istället kommer byggarbetarna att tvingas anpassa arbetet efter rättens behov. Det innebär att arbetet kommer att avbrytas när det hålls förhandlingar i någon av rättssalarna.

Filialflytt
Ett av huvudsyftena med ombyggnaden var tidigare den förmodade flytten av tingsrättens filial i Karlshamn till Karlskrona. Men enligt Liselott Bäckström är det inte säkert att det blir någon flytt alls.

– Regeringen har ännu inte fattat något beslut om att kansliorten ska dras in, säger Liselott Bäckström.

Finns plats
Även om det senare skulle bli en flytt, så finns redan nu plats för den personal som i dag sitter i Karlshamn, eftersom länsrätten flyttat ut från Rådhuset.

Istället har fokus flyttats till att förbättra säkerheten för tingsrättens personal.

– Det kommer att bli separata ingångar till vissa förhandlingssalar och man ska bygga sex nya häktesceller, eftersom den nuvarande utformningen av de två vi har inte uppfyller kraven som ställs av kriminalvårdsmyndigheten, säger hon.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista