Blekinge

Blekingar ska spana efter vårtecken

Forskare vill anlita blekingar som vårspanare. Spanarna ska rapportera in vårtecken till svenska fenologinätverket för att bland annat hjälpa allergiker i framtiden.

Det man söker är intresserade som känner igen de vanligaste växterna och är ute och rör på sig i naturen säger Kjell Bolmgren från nätverket.

-- Under promenaden med hunden eller liknadne kanske man kan bestämma sig för ett ställe där man ska återkomma och titta efter till exempel vitsippan. När sen vitsippan börjat blomma så anteckar man datumen som man sen rapporetar till vår hemsida, säger Kjell Bolmgren.

Hjälp att förstå klimatförändringar
Fenologi är läran om naturens egen kalender.

Det forskarna nu vill ha hjälp med är att samla in uppgifter från hela landet om när på året växternas olika faser inträffar, exempelvis när det är dags för lövsprickning eller när blommor slår ut.

Uppgifterna som samlas in ska hjälpa till att förstå hur klimatförändringar påverkar växterna och det skulle i sin tur också kunna leda till bättre pollenprognoser.

Hanö extra intressant
Den informationen som samlas in kommer att jämföras med liknande uppgifter från förra sekelskiftet och där tycker Kjell Bolmgren att Hanö är extra intressant.

– De olika fyrvaktarna från år 1973 och framåt höll på i många år och skickade in observationer. Därför skulle det vara roligt om någon från Hanö ville ta upp det här, säger Kjell Bolmgren.

Annelie Lundin
annelie.lundin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista