Karlskrona

Thairesor kritiseras

Thailandsresor för medelålders singlar är inget annat än en inbjudan till sexköpande män och hustruimport, menar Mia Jonsson, ordförande på kvinnojouren i Karlskrona.

Mia Jonsson riktar sin kritik mot en resebyrå i Karlskrona som har specialiserat sig på de här resenärerna.

– Vi har pedofiler och vi har män som reser till Thailand eftersom det är ett populärt land att åka till för att köpa kvinnor under tiden man är där eller för att försöka få en med sig hem, säger hon.

Underlättar utnyttjande
Mia Jonsson menar att resorna inbjuder till att blekingska män ska utnyttja thailändska kvinnor och barn. Thailändarnas fattigdom gör att de är väldigt utsatta och desperat söker en utväg. Därför är resebyråns affärsidé förkastlig, enligt henne.

Men mannen bakom resebyrån, Peter Öjerskog, försvarar singelresorna. Han menar att kritiken har sin grund i diskriminering av ensamstående personer i medelåldern.

– Jag vänder mig till mogna singlar helt enkelt för att de ska känna sig som kungar och drottningar på min resa. Det är helt okej att vara singel och det är helt okej att vara lite äldre, berättar han.

Delade åsikter om äktenskap
Peter Öjerskog menar att det är en mycket liten del av äktenskapen mellan män från Sverige och kvinnor från Sverige som handlar om utnyttjande.

Men Mia Jonsson håller inte med och berättar att flera utsatta kvinnor kommer till jouren i Karlskrona varje år.

– För 3-4 år sedan hade vi cirka 4 thailändska kvinnor som sökte oss. Vi ser deras öden och vad de har varit med om, säger hon.

Andreas Larsson
andreas.larsson@sr.se