blekinge

Blekinges sjukvårdsnota blev lägre än väntat

Landstinget i Blekinge gick 63 miljoner back förra året.

Det stora sorgebarnet är i vanlig ordning Blekingesjukhuset, som spräckte budgeten och levererade ett rejält minusresultat. Samtliga andra förvaltningar har lyckats hålla sig inom budgetramarna.

Nöjd
Men trots att man går in i årets verksamhet med minussiffror i bagaget, så är det socialdemokratiska landstingsrådet Kalle Sandström nöjd.

– Vi ser nu tydliga tecken på att de åtgärder vi gjort under 2009 börjar ge resultat, vi har sänkt kostnadsnivån inom landstinget och det är mycket positivt, säger han.

Omgång
Glada miner och uppsluppen stämning trots att man förlorade ronden. Jo, det är möjligt om man trodde att man skulle få sig en rejäl omgång och kom undan med skrubbsår och några blåmärken.

Det är en bild av det resultat som landstingsrådet Kalle Sandström och direktören Jan Svanell presenterade idag.

Bättre
Resultatet lyser i rött och minuset uppgår till tiotals miljoner kronor, men allt är ändå bättre än vad man vågade hoppas på.

Ett underskott på 63 miljoner kronor mot befarade 167 miljoner. Handduken behöver inte kastas in, nu fortsätter matchen.

– Det känns betydligt bättre eftersom det visar att allt vi gjort, som naturligtvis frestat på i verksamheten, nu ger resultat, säger Kalle Sandström.

Färre personal
Landstinget har genomfört en mängd mindre besparingar och under ett år minskat antalet anställda med 160 personer.

– När vi fått balans i kostnaderna, så kan vi sätta oss ner och diskutera vad som är mest angeläget att åtgärda inom verksamheten. Innan vi nått dit, så måste vi fortsätta med våra besparingar, säger Kalle Sandström.

Bekymmer
Samtliga förvaltningar, förutom Blekingesjukhuset, gick med plus under förra året. Att sjukhuset visar minussiffror år efter år, är ett bekymmer för landstingsledningen.

Men Kalle Sandström räknar ändå med att landstingets budget ska kunna vara i balans redan vid nästa årsskifte.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se