Olof Färnström gjorde en ovanlig upptäckt. Foto: Carina Melin/SR Blekinge
Karlskrona

Kulturhus på stadig grund

Korsvirkeshus från 1700-talet hör inte till vanligheterna i världsarvsstaden Karlskrona, men nu har fastighetsägaren Olof Färnström hittat ett.

Det var när han tog bort putsen från en av väggarna i sitt senaste förvärv som han gjorde den ovanliga upptäckten, men balkarna var så illa tilltygade att dom förmodligen täcks över igen.

Väggen med sina grova balkar kommer i alla fall att dokumenteras för eftervärlden, och eftersom huset idag är ett av få kvarvarande med korsvirkesstommar i den civila staden Karlskrona, betecknar länsstyrelsen det som väldigt värdefullt.

Specialité
Och det här 1700-talshuset är inte det enda i Olof Färnströms ägo, tvärtom är det hans specialité att renovera gamla kulturhus, trots att det kostar mer att bevara det gamla.

– Jag lägger ner mycket arbete själv, och så är jag snål dessutom, säger han med ett skratt.

Korsvirket döljs
Det var inte ovanligt på 1700-talet att bygga hus med korsvirkesstommar, tvärtom. Men de flesta husen täcktes sedan över med annat material så att stommarna doldes.

Därför är det svårt att veta hur många korsvirkeshus som finns i den civila staden Karlskrona, men enligt länsstyrelsen antikvariska enhet är det sannolikt få.

Enligt en ägarlängd på Blekinge museum hette den första ägaren till Olof Färnströms nyinköpta fastighet på Hantverkaregatan i Karlskrona Cornelius Håkansson, och han fick lagfart 1760.

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista