karlskrona

Kockumsorder tryggar Karlskronajobb

Kontraktet som Kockums fått om att konstruera och bygga nästa ubåtsgeneration säkrar jobben i Karlskrona i många år framöver.

Ordern innebär också att exportmarknaden öppnas upp för Kockums, som anses ligga före alla konkurrenter när det gäller att bygga tysta ubåtar.

– Det betyder jättemycket. Det är trygga jobb på sikt och det betyder att utvecklingen fortsätter framåt. Vi är jätteglada en sådan här dag, säger Kjell Göthe, informationschef på Kockums.

Första delen
Det konstruktionskontrakt Kockums nu fått innebär den första delen i en hel ubåtsorder. Försvarets materielverk, FMV, har gett Kockums i uppdrag att förfina och förbättra dagens ubåtsteknik och den delen berör Kockums i Malmö i första hand.

I regeringens vårproposition kommer själva byggordern som betyder att Kockums i Karlskrona får fullt upp med jobb minst sju år framöver, men troligtvis längre än så.

Nervös väntan
Beskedet som kom idag har föregåtts av en nervös väntan från Kockums sida. Förra året tvingades varvet göra sig av med många anställda och framtiden såg betydligt mörkare ut än idag.

Konstruktionsordern från FMV och regeringens kommande byggbeställning, som enligt Kockums vd Ola Alfredsson i princip redan är i hamn, innebär att varvet måste nyanställa framöver.

Kockums ubåtsbyggen, där de använder sin patenterade smyg - eller stealth - teknik, har fått ett stort erkännande världen över. Vd:n Ola Alfredsson är övertygad om att dagens beslut ger Kockums nya, starka kort på handen i kontakterna med olika utländska intressenter.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se