Karlskrona

Motionslopp ska locka nya blodgivare

Nu provar länets blodcentraler ett nytt grepp som man hoppas ska få fler att vilja bli blodgivare. Blodcentralerna och KA2 IF tar det populära motionsloppet Blodomloppet till Karlskrona och hoppas att det ska leda till att fler vill lämna blod.

På andra håll i landet har Blodomloppet varit ett framgångsrikt sätt att hitta nya blodgivare.

– Andra blodcentraler har fått in omkring hundra nya blodgivare och vi hoppas på att inte vara sämre, säger Anna Kronmar på blodcentralen i Karlskrona.

Behovet finns alltid
Blekingesjukhuset är alltid i behov av människor som vill ge blod. Idag finns det 4 700 blodgivare i länet men det behövs fler. Kampanjen från i höstas, där några kända Blekingeansikten kavlade upp skjortärmarna och lämnade blod, gick bara halvbra.

Det är bland annat därför som blodcentralerna tackade ja till KA 2 IF:s idé att ta det populära motionsloppet blodomloppet till Blekinge.

– Vi satte ett mål att vi ville ha in tusen nya blodgivare förra året, men vi fick in femhundra. Så vi söker fortfarande efter de här femhundra som vi inte fick in då, berättar Anna Kronmar.

Lockar många
Sett till hela landet är det här en stor tävling som går på ett tiotal orter. Totalt lockar tävlingen omkring 70 000 deltagare. Den 26:e maj arrangeras blodomloppet för första gången i Karlskrona med start och mål på Västra Marks idrottsplats.

Förhoppningen är att dra mycket folk och att få fler att vilja lämna blod. För även om blodbristen i länet aldrig är så stor att den får några livshotande konsekvenser, ställer den till med problem för många patienter varje år.

– Det blod som använts är bland annat till cancerpatienter och till operationer, förklarar Anna Kronmar.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se