Läkaren Jan-Åke Jönsson. Foto: Malin Ulfhager/SR
Växjö

Ny medicin ska göra det enklare för allergiker

Med hjälp av en ny allergitablett skulle barn kunna bli av med deras gräspollenallergi och samtidigt minska risken för att utveckla astma. Innan det kan bli verklighet måste det nya läkemedlet testas i en tre år lång studie som delvis ska göras på Centrallasarettet i Växjö.

– Det är väldigt många människor som har både trädpollenallergi och gräspollenallergi och det här är ett nytt sätt att behandla allergin, säger Jan-Åke Jönsson som är ansvarig läkare för den läkemedelsstudie som startat på lasarettet i Växjö.

– Kan man dessutom både minska gräspollenallergin och förhindra att många barn utvecklar astma så är det en vinst. Men det vet vi inte riktigt ännu och därför görs den här studien, säger han.

Vanligaste allergin
Pollenallergi är en av de vanligaste allergierna hos barn. Man räknar med att ungefär tio procent får det besvärligt när våren kommer – rinnande ögon, hösnuva och trötthet blir till vardag för många barn under flera månader.

Under tre år ska läkemedelsstudien utreda om den nya allergitabletten håller vad den lovar.

Ska verka som vaccin
Tanken är att tabletten ska verka som ett vaccin och bli ett bra alternativ till dagens sprutbehandlingar, som bland annat kräver att barnet ofta behöver åka till sjukhuset för att få sin spruta.

– Den är betydligt enklare. Man ger första tabletten på sjukhusmottagning och sedan fortsätter man att ta den hemma. Den största fördelen som jag ser det blir för föräldrar och barn, om vi ser att det fungerar, berättar Jan-Åke Jönsson, som tror att studien kommer att visa positiva effekter.

– Det har gjorts undersökningar på vuxna, och då vet man att vuxna med gräspollenallergi som har tagit den här behandlingen i tre år har blivit mycket bättre.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".