Ronneby

Affärerna i Ronneby centrum går dåligt

Många affärer i Ronneby centrum går sämre än tidigare. Det är Ronnebyborna som shoppar i större köpcentrum och mindre i affärerna på gågatan och det syns i siffrorna, menar näringslivschefen Markus Sandekjer

– Ronneby har tappat litegrann i handel. Men det beror inte bara på att folk handlar i Karlskrona och andra lite större städer utan också på att köpmönstren ändras, säger Markus Sandekjer.

Den genomsnittliga Ronnebybon som ger sig iväg för att handla med en hundralapp på fickan spenderar 93 kronor i Ronneby och resten, sju kronor, nån annanstans. För att vara en så pass liten kommun är det inte särskilt mycket, menar Markus Sandekjer.

Ändrat mönster
Under de senaste åren har Ronnebybornas shoppingmönster förändrats. Det är Maxi, ÖB och större köpcentrum i till exempel Karlskrona som drar där man kan handla det mest under ett tak.

De mindre butikerna på gågatan i Ronneby har tappat kunder. Nedgången började redan för två år sen, och det märks i butikerna menar Markus Sandekjer.

– När det inte kommer så jättemycket folk så finns det inte så mycket att göra i butikerna, säger Markus Sandekjer.

Centrum ska förändras
En akutgrupp har bildats för de saker som måste gå fort. Och i år ska centrum också förändras för att få högre mysfaktor och göra det mer attraktivt att stanna och handla i Ronneby. Ån ska lyftas fram med ett nytt promenadstråk och nya bryggor och vissa gator ska dubbelriktas. Och det finns ett mål med hela projektet.

– Målet som vi har satt upp är att vi ska öka handeln med tio procent. Vi vet att inflyttade tittat på centrum, det blir som ett skyltfönster för en stad och en kommun, säger Markus Sandekjer.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se