Andreas Alméns sillrecept som korats till Blekingsk landskapsrätt i ny kokbok
Andreas Alméns sillrecept som korats till Blekingsk landskapsrätt i ny kokbok
Blekinge

Blekinges nya landskapsrätt

En av landets största livsmedelskedjor har korat Blekinges landskapsrätt - senapsmarinerad sill.

Receptet, som kommer att finnas med i en ny kokbok, har valts ut i stenhård kulinarisk konkurrens, bland hundratals blekingar som delat med sig av sina favoritrecept.

Kock
Det blev teaterteknikern och kocken Andreas Almén som föll juryn på läppen.

– Jag är naturligtvis jätteglad över att ett av mina recept får representera Blekinge i kokboken. Och lite extra kul är det att det blev ett sillrecept, eftersom sillen är en av mina favoriter, säger Andreas Almén.

Sillens land
Att det skulle bli ett recept baserat på sill är kanske inte så förvånande. Blekinge med sin långa kustremsa är i mångt och mycket sillens förlovade land och här finns en receptskatt att ösa ur.

Det var det 35-årige Andreas Almén utgick ifrån när han började komponera en sillrätt, som granskats och smakats av en jury bland annat bestående av landshövdingen Gunvor Engström.

Kokbok
Receptet ska ingå i en kokbok, som ges ut senare i vår, med moderna och klassiska landskapsrätter.

Han har skapat en fiskrätt där två delar gammal blekingsk tradition blandats med en del modernt nytänkande.

- Inspirationen fick jag från min mormor, faktiskt. Jag minns när jag var liten hur mycket jag tyckte om hennes sötsura sill, en kombination som är vanligt i östra Blekinge. Jag utgick från hennes recept och la till lite nya grejer, säger Andreas Almén.

Passion
Idag jobbar han i Stockholm som teatertekniker på Dramaten. Men han är född och uppvuxen i Blekinge, närmare bestämt i Karlskrona, och har tidigare jobbat som kock.

Matlagningen är en av hans passioner i livet.

– Utan den överlever jag inte, så enkelt är det.

Andreas sillrecept

Senapsmarinerad sill med potatissallad

För 4 personer

ca 900 g hel, urtagen sill

1 ägg

3 msk dijonsenap

1 tsk socker

2 dl vispgrädde

1 1/2 dl grovt rågmjöl

1/2 dl ströbröd

kallpressad rapsolja

smör, salt, peppar

Gurkyoghurt

1 liten gurka

2 msk ättiksprit (12 %)

4 msk socker

6 msk kallt vatten

1 dl hackad persilja

2 dl matyoghurt (10 %)

Potatissallad

400 g färskpotatis

250 g knippmorötter

8 rädisor

1 liten rödlök

2–3 salladslökar

2–3 msk färskpressad citronjuice

1 påse babyspenat

Gör så här:

1. Vispa ihop ägg, senap, socker och vispgrädde.

2. Skär bort huvudet på sillen. Lägg sillen i marinaden och vänd runt så att den täcks av smeten. Låt stå övertäckt i kylen 3 timmar.

3. Gurkyoghurt: Dela gurkan på längden. Skrapa ut kärnorna med en sked. Skär gurkan i mindre stavar. Blanda ättika, socker och vatten med 1 krm salt och 1 krm peppar. Vispa runt tills sockret har lösts upp. Blanda med gurkan. Ställ i kylen fram till servering.

4. Potatissallad: Koka potatisen mjuk. Skala och skär morötterna i 2–3 cm bitar. Koka morötterna mjuka.

5. Skär rädisorna i tunna skivor. Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Strimla salladslöken.

6. Blanda potatis och morötter med 1/2 dl olja. Smaka av med citronjuice. Krydda med salt och peppar.

7. Blanda i rädisor, rödlök, salladslök och spenat strax före servering.

8. Häll av gurkan. Blanda med persilja och matyoghurt.

9. Ta upp sillen ur marinaden och låt rinna av.

10. Blanda rågmjöl och ströbröd. Vänd sillen i blandningen. 

11. Stek sillen i omgångar i smör i en stekpanna, 2–3 minuter per sida, den ska få en knaprig yta. Salta och peppra under stekningen. Servera genast med potatissallad och gurkyoghurt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".