KARLSKRONA

Avvisning bakom gisslandrama

Det var ett besked från Migrationsverket om avvisning som fick en 24-åriga kvinna i Karlskrona att i fredags hota med att sätta eld på både sig själv och sina tre små barn.

Vid halvtretiden på fredagen kom kvinnans före detta man in på polisstationen i Karlskrona och berättade att kvinnan låst in sig i en lägenhet i Marieberg med sina barn och en bensindunk. Hon hade hotat med att sätta eld på både sig själv och sina barn.

När polisen kom till lägenheten skickade hon ut en lapp genom brevinkastet där hotet upprepades. Och genom fönstret kunde polisen se att hon var beväpnad med en kniv.

Ingen dramatik
I lägenheten fanns hennes barn, ett, två och fem år gamla. Men gisslandramat fick ett odramatiskt slut.

Både förhandlare men även hennes före detta man försökte övertyga henne om att ge upp. Och inte långt senare gav hon också upp och kom ut ur lägenheten. Trots att kvinnan hade kniv och misstänktes ha bensin i lägenheten så valde polisen att inte evakuera hyreshuset.

Avvisningsbeslut
Kvinnan omhändertogs enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård men friskförklarades på sjukhuset och fördes till polishuset för förhör. Där framkom att hon hade fått ett besked av Migrationsverket att hon måste återvända till sitt hemland.

Polisen kontaktade sociala myndigheter men enligt uppgift igår kväll så var barnen inte omhändertagna och uppges må bra. Trots att kvinnan hotade att sätta eld på sina barn, så säger Michael Hesselberg att hotet låg mot kvinnan själv.

– Det har inte varit fara för någon annan. Det är ett tragiskt ärende där hon har vetat skada sig själv och ingen annan, säger han.

När gisslandramat var över visade det sig att kvinnan inte hade bensin i lägenheten.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".