Blekinge

Läkarkritik mot omskärelse

Landstinget Blekinge är ett av flera landsting som idag erbjuder omskärelse. Men nu kommer kritik från Svenska Läkaresällskapet.

--Om det inte finns ett meicinskt motiv är det etiskt tvivelaktigt att utföra en sådan här åtgärd, säger Ingemar Engström på Svenska Läkaresällskapet.

Religiösa skäl
I Sverige omskärs omkring 3000 pojkar varje år av religiösa eller kulturella skäl. De flesta omskärelser sker privat eller utomlands och ungefär en tredjedel sker inom den offentliga sjukvården.

– Omskärelse är ju ett stympande ingrepp när man avlägsnar en frisk kroppsdel utan att det finns något medicinskt skäl till det. Det går inte att göra det ogjort, utan det kommer att bli bestående livet ut, och stämmer inte med barnets integritet, säger han.

Risk för komplikationer
Inte alla landsting erbjuder omskärelse. Örebro, Västerbotten och Västernorrland gör det inte. Trots att Sveriges Kommuner och Landsting förra året gick ut med nya rekommendationer - att den offentliga vården ska erbjuda omskärelse av icke-medicinska skäl, för att minska risken att föräldrar söker sig till personer som saknar kompetens att göra ingreppet. Det innebär risker för komplikationer, menar SKL.

Barnet ska få välja
Ingemar Engström håller med om att det är viktigt att ingreppen utförs av läkare, men det ska ske i en ålder när barnet förstår vad det innebär.

- Då ska barnet vara så pass gammalt att det självt kan ta ställning till det.

Jenny Hallberg
jenny.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista