Vintern har orsakat stora skador på vägarna. Foto:Mons Brunius/Scanpix
Blekinge

Stora skador på vägarna

Vintern har gått hårt åt vägarna i länet. Nu när snön börjar töa bort syns på flera håll skador som sprickor och stora hål i vägarna. Men än så länge kan Vägverket bara laga skadorna tillfälligt.

– Vägarna som har saltats har inte haft någon möjlighet att torka upp på grund av all nederbörd och det medför ett otroligt slitage. Där är ju också dubbdäck och väta en stor bov i det hela, säger Peter Johnsson som är driftledare på Vägverket i Blekinge.

Mer skador än vanligt
Än så länge är det svårt att säga hur resultatet till slut blir när all snö har smält bort. Men Peter Johnsson tycker att det är mer skador i år än tidigare.

– Om vi tittar på det större vägnätet som E22 och riksvägarna så är det en ganska markant ökning av skadebilden, säger han.

Flera orsaker till slitaget
Det finns flera orsaker till vinterns vägslitage. Det är bland annat skador från plogbilar, slitage från dubbdäck och allt vatten från snön som skadar vägarna.

Just nu går det bara att laga skadorna tillfälligt genom att fylla igen hålen med jämna mellanrum. Men till våren kommer det att bli fullt upp, för först när tjälen är borta kommer Vägverket att kunna göra något permanent åt skadorna.

Störst problem på E22
Störst problem är det just nu på E22:an i Ysane utanför Sölvesborg. Där är det så mycket problem med hål och sprickor i vägen att Vägverket måste åka dit varje dag för att fylla igen och se över vägen.

– Där handlar det om att försöka ge första hjälpen och hålla det så gott det går med tillfälliga lagningar tills våren kommer och vi kan utföra det mer permanent, säger Peter Johnsson.

Kan bli dyrt
Vinterns skador på vägarna tror Peter Johnsson kommer att göra vårens lagningar av vägarna dyr.

– Jag är ganska övertygad om att när vi slutsummerar det här så kommer det att ha kostat mer än normalt, säger han.

Stina Held
stina.held@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista