Blekinge

Framgång för förhandling

Polisen i Blekinge har tre förhandlare som sätts in i gisslansituationer eller till exempel någon hotar att ta sitt liv.

Fredagens drama på Marieberg i Karlskrona, då en utvisningshotad kvinna hotade sätta eld på både sig själv och sina tre små barn, slutade lyckligt tack vare polisens förhandlare.

-- Förhandling är den mest milda och accepterade metoden att lösa en situation på. Alla är vinnare och ingen kommer till skada. Frågar du mig är detta den bästa arbetsmetoden, säger Eva Johnsson, förhandlare på kriminalunderättelsetjänsten i Karlskrona.

Akut situation
När larmet gick i fredags vid fyratiden på eftermiddagen var semesterlediga Eva Johnsson på bio. Därför kunde hon inte nås när det uppstod en akut situation där en förhandlare behövdes sättas in direkt. Situationen löstes genom att Evas kollega åkte ut till Marieberg för att tala med den desperata kvinnan som hotade ta sitt liv.

– Efter vad jag har sett var detta ett solklart fall där man väljer förhandling som arbetsmetod.

Nytt inslag
Förhandlare är en ganska ny företeelse inom den svenska polisen. Först i slutet av 90-talet började förhandlare användas på ett systematiskt sätt inom myndigheten. I första hand strävar förhandlaren efter att försöka lösa en situation så att en mer eller mindre våldsam insats blir överflödig.

– Förhandling går ut på att man ska undvika direktkonfrontationer där det finns en risk att någon kommer till skada.

Eva Johnsson har förhandlat i många olika situationer. Att jobbet kan vara psykiskt tungt är ingen hemlighet. När förhandlaren börjar kommunicera med en människa i djup kris får han eller hon också följa med på en resa i den personens svarta inre.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista