Mats Johansson. Foto: SR.
blekinge

Shanghai ska möta blekingska företag

På världsutställningen i Shanghai lägger Region Blekinge allt krut på att hjälpa länets företagare att hitta kinesiska samarbetspartners.
– Vi tänker inte locka kineser till länet genom att prata om vår vackra skärgård, säger regionrådet Mats Johansson (S).

Till hösten ska Blekinge tillsammans med Småland delta i den svenska paviljongen på världsutställningen i Shanghai.

Men fokus kommer inte att ligga på blekingska kroppkakor, skärgården eller sådant som många förknippar med länet. För det är inte turister som i första hand ska lockas hit. Istället satsar regionen på att hjälpa länets företagare att hitta kinesiska samarbetspartners.

– Vi vill se om vi kan vara med och dra nytta av den enormt stora kinesiska marknaden, säger Mats Johansson.

Framgångssaga på mötena
Mats Johansson har träffat grannlänen för att prata om deras gemensamma satsning på Världsutställningen i Shanghai till hösten.

På mötena har en riktig succésaga berättats om och om igen. Historien handlar om en skånsk företagare som uppfann en slags myggfälla som sålde hyfsat och gav honom några hundra tusen kronor i vinst.

Miljonvinst
Ett år senare hade han fått kontakt med kineser som började tillverka och sälja myggfällan, och helt plötsligt hade mannen tjänat sju miljoner på fällan.

Och det är precis det här Blekinge och Småland vill uppnå med att vara med på världsutställningen i Shanghai. Mats Johansson tror att företagen behöver hjälp att komma i kontakt med Kina.

– En del har inte förmågan att göra det själva och kan vi hjälpa till är det bra, säger han.

Få anmälda företag
Men än så länge är listan över anmälda företag inte särskilt lång. Om några veckor håller Region Blekinge sitt första informationsmöte och först därefter är det klart om en blekingsk uppfinning liknande den skånska myggfällan kommer att nå världsutställningen i Shanghai. Mats Johansson själv har ögonen på ett företag han gärna vill ha med sig till Kina.

– Det finns ett spelföretag i länet som utvecklat en produkt för den kinesiska marknaden, och då pratar vi plötsligt en gigantisk marknad, säger han.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista