Blekinge

Festival för mer kultur

För fjärde året i rad arrangeras Festival spezial i Karlskrona och Karlshamn och i år hoppas man öppna ögonen på länets kommuner för att det behövs mer daglig verksamhet med kulturell inriktning.

Festival spezial handlar om människor med särskilda behov och pågår i fyra dagar.

– Vi vill sätta fokus på att kommunerna ska bilda daglig estetisk verksamhet, säger Ingela Gånedahl, Länsteaterkonsulent på Blekinge Bildningsförbund och Riksteatern Blekinge. Detta finns det väldigt lite av idag. Det finns en kulturarbetsplats i Karlskrona som heter Kulturpaletten men det är den enda vi känner till.

Karneval till helgen
De tre första dagarna är riktade främst till personal och anhöriga och innehåller bland annat seminarier i Karlshamn och Karlskrona.

Lördagen den 24 april blir det karnevalståg och öppen scen på Lokstallarna i Karlshamn där alla över 13 år kan uppträda.

– Då tillhör scenen vår målgrupp, människor med särskilda behov, som spelar teater, läser dikter, spelar musik och har utställningar. Det är en öppen scen som man får anmäla sig till. Allmänheten får komma och ta del av allt och ha jättekul, berättar Ingela Gånedahl.

Behöver man verkligen en sådan här särskild festival för personer med psykosociala handikapp?

– Det var inte så många årtionden sedan människor med utvecklingsstörning blev inlåsta på hem. Idag har de tagit en helt annan plats men är inte fullständigt integrerade. Man behöver fortfarande jobba på det, menar Ingela Gånedahl.

Ingrid Hildingsson
ingrid.hildingsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista