Patrik Hammar, Piratpartiet i Karlskrona. Foto: Mikael Eriksson/SR Blekinge.
blekinge

Piratparti vill inte kapas av länets väljare i höst

Piratpartiet vill inte bli kapade av Blekinges väljare i höstens val. En kapning innebär att vem som helst kan få en plats i fullmäktige under piraternas flagga.
– Det vore fruktansvärt, säger piratpartisten Patrik Hammar från Blekinge.

Piratpartiet vill så klart ha många röster i höstens val. Men bara i det 30-tal kommuner och landsting där de ställer upp.

Piratpartiet ställer inte upp i valet i Blekinges kommuner och landsting. Trots det oroar sig partiet för att ändå bli inröstade här genom att väljare skriver egna namnförslag på tomma valsedlar och på så sätt ger utomstående personer platser i fullmäktige i piratpartiets namn.

Nya partier riskerar kapning
Partiledaren Rick Falkvinge menar att särskilt nya partier löper en risk att bli kapade. Och om det skulle hända i Blekinge så tror han att det skulle innebära tomma stolar i fullmäktige.

– Vi har ju valt att bara ställa upp i kommuner där vi tror att vi kan göra ett bra jobb. Vi är inte intresserade av att ställa upp överallt och få tomma stolar och bidrag. Det är viktig för oss att lämna ett positivt intryck, säger Rick Falkvinge.

Vill spärra partiet
Nu jobbar partiet på att skapa en spärr. Och enda sättet är att registrera partimedlemmar i Piratpartiets namn hos länsstyrelsen - trots att partiet inte ställer upp i valet i Blekinge.

Patrik Hammar tycker att spärren är bra. För om Piratpartiet skulle kapas in i fullmäktige så tror Patrik Hammar att partiets renommé skulle skadas.

Vill stämma i bäcken
– Det vore fruktansvärt. Det enda vi hade kunnat göra då är att gå ut i media och förklara att den här personen inte representerar oss. Men det hade sett tunt ut så vi vill hellre stämma i bäcken än i ån, säger Patrik Hammar.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista