Räddningssällskapet hoppas få en svävare. Foto: Charlott Holmåker/SR.
Blekinge

Svävardröm i Blekinge

Svenska sjöräddningssällskapet vill ha en räddningssvävare i Blekinge. I snart en vecka har dom haft en svävare med förare på plats i Karlskrona för att demonstrera fördelarna.

– Vi skulle kanske kunna få tag på donatorer och köpa in en svävare som skulle stationeras i Blekinge, säger Anders Jönsson, Svenska sjöräddningssällskapet.

10 i landet
I Sverige finns just nu 10 svävare som på bara några år har räddat runt 10 människoliv. Det är främst bosatta i skärgården och dom som är ute på isarna som kan känna sig tryggare med en svävare på vintern. Och räddningssvävaren som är på besök i Blekinge har redan fått en chans att visa sin kapacitet.

– I veckan fick de ett larm om en sjuktransport på Aspö. Från det att svävaren lämnade Borgmästarfjärden tog det 11 minuter tills den var på Aspö. Det är väldigt snabbt.

Det är många saker som ska klaffa för att Blekinge ska få en räddningssvävare på plats. Men Anders Jönsson tror ändå att det kan bli aktuellt redan till nästa vinter.

– Vi har en grunddonation från en Karlskronabo och om vi sedan lägger lite lök ovanpå det kanske vi når upp till 850 00 kronor. Men det behövs också hjälp till en servicebyggnad från kommunen och kanske sjukvården.

Charlott Holmåker
charlott.holmaker@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista