Blekinge

Färre tar ut alla sina föräldradagar

Det blir allt fler föräldrar som struntar i att använda alla sina föräldradagar. Sedan 2006 har antalet dagar som frusit inne ökat med en tredjedel.

Cajsa Karlsson är ensamstående och har två barn som är fyra och sex år gamla, och hon tror inte att hon kommer att ta ut alla sina dagar.

60 kronor
Som lägst får Cajsa Karlsson 60 kronor om dagen och det är helt omöjligt att klara sig på.

Det är framför allt de här lägstanivådagarna som i störst utsträckning fryser inne. Men den största delen av föräldraledigheten får föräldrarna 80 procent av sin inkomst, och även om också det är kärvt att klara sig på har tvåbarnspappan Niklas Westerholm och hans fru bestämt sig för att plocka ut alla dagarna.

Glömska
Niklas Lövgren, analytiker på försäkringskassan, tror inte det är nivån på föräldrapenningen som ligger bakom att antalet föräldradagar som fryser inne i Blekinge har ökat från 36 till 47 de senaste fem åren, utan ren glömska. 

Sedan handlar det också om utlandsfödda barn som kanske är fem, sex år gamla när de kommer till Sverige med familjen.

– Då behövs inte lika många föräldradagar eftersom barnet är äldre, säger Niklas Lövgren.

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".