Blekinge

Utsatta barn får vänta efter kontorstid

Barn i Blekinge som utsätts för övergrepp får vänta onödigt länge när de söker hjälp från socialen efter vanlig kontorstid. Det menar Bris, Barnens rätt i samhället, som kritiserar hur flera kommuner bemannar sina socialjourer.

I Sölvesborg och Olofström är det politiker som bemannar socialjouren och det är inte bra enligt Karin Johansson på Bris.

– Politiker saknar för det mesta den utbildning som krävs och har svårt att bedöma om barnet behöver omedelbar hjälp, säger hon.

Övergrepp
Bris ger ett exempel i sin undersökning:

Tänk dig att du är fjorton år coh sitter ensam på skolgården klockan halv ett på natten för det är den enda trygga plats du känner till. Du vågar inte gå hem för du vet att du sannolikt kommer att utsättas för misshandel och övergrepp. Vad behöver du då?

Enligt Bris är det inte ett samtal till polisen. Men så ser det ut i Karlskrona och Olofström idag.

– Barn vill inte göra en polisanmälan. De vill ha hjälp att tala med någon social person som kan hjälpa och därför kan det leda till att de inte ringer alls, säger Karin Johansson.

Efterlyser info
Därför efterlyser Bris att alla kommuner i Blekinge använder sig av larmnumret 112 för att nå den sociala jouren.

Organisationen vill också se att kommunerna har lättfattlig information speciellt utformad för barn på kommunernas hemsidor och att den kompletteras med upplysning i skolorna.

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista