Skaren är ett problem för rådjuren. Foto: Maja Suslin/Scanpix
Blekinge

Tuff tid för rådjur

Den kalla och snörika vintern slår hårt mot länets rådjursstam. Det berättar jaktvårdskonsulent Mattias Johansson som flaggar för att faran långt ifrån är över.

Även om solen börjat värma så ligger skaren stenhård i skogarna. En skare som rådjuren har mycket svårt att ta sig igenom.

För många av de lite klenare djuren har kraftreserverna börjat tryta och tuffast är läget för handjuren eftersom de har mindre fettreserver att tillgå.

Hur hårt det här kommer att slå mot rådjursstammen i länet får vi kanske aldrig veta men enligt Mattias Johansson är en sådan här bortgallring av svaga djur ganska naturlig.

Ett sätt att påverka naturens gång är att stödutfodra rådjuren men då gäller det att var ihärdig. Något som inte alltid är så lätt förklarar jaktvårdskonsulenten.

– Vi har ganska lätt att glömma då vårsolen börjar värma oss men det är viktigt att hålla ut hela vintern och våren. Annars är det bättre att låta bli att utfodra, säger Mattias Johansson.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista