Blekinge

Politiker bra i socialjour

Ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborg, Bengt Jonsson (S) anser att Barnens rätt i samhället, Bris har fel när de kritiserar kommunens socialjour.

Bris tycker det är fel att det är politiker i stället för socialtjänstemän som bemannar socialjouren. Men Bengt Jonsson anser att han har den kompetens som behövs.

- Jag har 20 års erfarenhet av att göra det här, och dessutom ber jag alltid en socialtjänsteman om råd i tveksamma fall, säger Bengt Jonsson.

Kartläggning
Bris har kartlagt vilken beredskap landets kommuner har när det gäller att snabbt och dygnet runt kunna hjälpa barn som far illa.

I Olofström och Sölvesborg är det politiker som bemannar socialjouren efter kontorstid och det har de i många fall inte tillräcklig utbildning för, menar Bris.

Men det tycker inte Bengt Jonsson spelar någon roll eftersom han i tveksamma fall alltid ber om råd.

Kniviga fall
Ordförande i socialnämnden i Olofström, Miroslav Milurovic (S) har hand om socialjouren i Olofström och han ber också socialens tjänstemän om råd i kniviga fall.

Det kan till och med vara en fördel att ha en politiker i socialjouren, anser Bengt Jonsson i Sölvesborg, eftersom bara en politiker kan fatta beslut om ett barn till exempel måste tvångsomhändertas.

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista