Foto: Johan Nordström/SR Blekinge
Blekinge

Dyrt med vaccin mot influensa

Vaccineringen mot svininfluensan har kostat landstinget miljonbelopp. Den totala kostnaden vet man inte men bara doserna med vaccin har en prislapp på över 20 och en halv miljon.

– Kostnaderna för vaccineringen är dels vaccinet och sen kringkostnaderna i övrigt för mer personal och så vidare. Men jag vet att det pågår en nationell utvärdering och förmodligen är det så att effekterna av influensavaccinationen jämnar ut sig med den minskade sjukligheten vi hade i landet, säger smittskyddsläkare Rickard Eitrem.

Oavsett vad den totala summan är kommer den att minska med 16 och en halv miljon kronor i och med ett bidrag från staten.

På landstinget är man nöjd med 70 procent vaccinerade i länet, trots förseningen av vaccinet som bidrog till mellan tre och sex tusen fall av svininfluensa. En siffra som Rickard Eitrem menar hade varit betydligt lägre om vaccinet hade kommit i tid.

– Vi gjorde nytta här i söder med vaccineringen. Hade det fungerat som vi från början blev lovade med leveranser av vaccin och liknande så hade det inte blivit något utbrott alls här, säger Rickard Eitrem.

Charlott Holmåker
charlott.holmaker@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".