Militären säger ofta nej till vindkraftsverk. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
blekinge

Försvaret grusar vindkraftsplaner

Försvaret är en bromskloss för utvecklingen av vindkraft i Blekinge. Det menar Åsa Olofsson som är miljöhandläggare på Länsstyrelsen. En orsak till att det byggs så få nya vindkraftverk är att militären många gånger ser dem som ett problem.

– Får exploatören ett nej från Försvaret då går man ofta inte vidare med sina planer i det området. Då söker man ett annat område, säger Åsa Olofsson miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Blekinge och menar att detta kan vara ett problem för de företag som vill etablera vindkraft.

Stora planer
Från att ha varit något ganska litet och betydelselöst har vindkraften vuxit fram som en allt viktigare källa till elektricitet.

Förra veckan gick till exempel näringsminister Maud Olofsson ut med målsättningen att 2000 nya kraftverk ska byggas under en tioårsperiod och i onsdags sa regeringen ja till att bygga över 1000 vindmöllor i Piteå kommun.

Stör militären
Men i Blekinge går utvecklingen ganska långsamt och en av förklaringarna är försvaret.

Enligt Marinen och Flygvapnet riskerar möllorna att störa både radar och teletrafik och de utgör också hinder för helikoptrar, flygplan och fartyg vid övningar.

Långt från målet
Blekinge har som mål att producera 191 gigawattimmar per år med hjälp av vindkraft om bara fem år.

Just nu producerar man bara en tiondel av det satta målet men Åsa Olofsson tror att man ska nå fram:

– Det finns ganska många planer på olika platser i länet. Också en del större parker som möjligtvis kan komma till stånd inom ett par år, säger Åsa Olofsson.

Hon tror att åtminstone en del av dessa planer kommer att få grönt ljus från Försvarsmakten.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista