Många har fördomar mot kvinnor som bär slöja. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
Blekinge

Fördomar mot slöjor

Internationella kvinnodagen firas runt om i världen idag och i Karlshamn firas det i kväll med bland annat fackeltåg och föreläsning om fördomar mot muslimska kvinnor som bär slöja.

Det är journalisten och författaren Lotta Wahlström som ska prata om svenska kvinnors fördomar mot islamska kvinnor som bär slöja.

Hon har skrivit boken med den långa titeln - "Hallå, är du muslim? Då måste jag fråga... När Fru Svensson rannsakar sig själv och möter Fru Muslim".

Hon berättar att det är viktigt att vi vågar fråga.

– Istället för att prata om någon med mina svenska väninnor så är det ju roligare att prata med en muslimsk kvinna och få svar. Sen innebär ju inte det att jag alltid håller med henne men  då diskuterar jag i alla fall med henne.

Hon skrev boken när hon insåg att hon själv hade massor av fördomar och hon har ännu inte blivit av med alla.

– Det räcker att jag ser en kvinna i burka så kommer nästa fördom upp. Därför att jag har inte pratat med henne och inte förstått henne, säger Lotta Wahlström.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Ingrid Hildingsson
ingrid.hildingsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista