blekinge

Sjukhusens roller utreds

Det finns inget hot mot Blekingesjukhuset i Karlshamn. Det vill nu politikerna i landstinget understryka med hjälp av en utredning som ska slå fast att all sjukvård i länet även fortsättningsvis ska bedrivas på två sjukhusenheter.

– Utgångspunkten är den oro som jag möter titt som tätt, både från personal men också från allmänheten i västblekinge, säger landstingsrådet Kalle Sandström (S).

Oro skapar problem
Även om det redan fastslagits vilken vård som ska finnas på respektive sjukhusenhet i Karlshamn och Karlskrona, har det hela tiden grott en oro om att sjukhuset i Karlshamn är hotat. Det har skapat en hel del problem för landstinget.

– Om den här diskussionen fortgår kommer kvalitén och möjligheten att rekrytera kompetent personal till sjuhuset att äventyras, säger Kalle Sandström.

Enligt ett av direktiven till utredningen ska den bland annat ge svar på om fördelningen av arbetsuppgifter som idag finns mellan sjukhusenheterna ger den mest kostnadseffektiva vården.

Verksamheten ska tryggas
Men samtidigt är det huvudsakliga syftet med utredningen att trygga verksamheterna både i Karlshamn och Karlskrona, enligt Kalle Sandström.

– Vi ska ha två starka sjukhusenheter i Blekinge, säger Kalle Sandström, men menar att utredningen också kan visa att rollfördelningen mellan sjukhusen kan förändras.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista