Foto:Claudio Bresciani/Scanpix.
blekinge

Våren redan här för pollenallergiker

Trots att snön knappt hunnit smälta är pollensäsongen igång. På apoteken är förberedelserna i full gång för att möta en våg av pollenallergiker.

– Vi har redan satt igång en kampanj och har haft flera samtal från allergiker som känt av att det är på gång, säger Anna Kanjewska, chef på Medstops apotek i Karlskrona.

Fortfarande minusgrader
För någon vecka sedan skottades det snö för glatta livet. Temperaturen var nere i både tio och tjugo minusgrader och få av oss upptogs av tankar kring frodig växtlighet.

Men även om man knappast kan påstå att våren börjat göra sig påmind så händer det saker i naturen.

Tidig medicinering
Och de som är mest känsliga för vårens första trevande steg är allergikerna.

– Ja, de vet precis när det är dags att börja en behandling för att man ska undvika att få en massa besvär på grund av all pollen. Det gäller att sätta igång några veckor innan växtligheten börjar släppa sin pollen, då förbereder man kroppen på bästa sätt, säger Anna Kanjewska.

Pollen i februari
Enligt Åslög Dahl, doktor i botanik och forskningschef vid företaget Botanisk Analys i Göteborg, börjar vissa växter och buskar släppa pollen redan i februari och säsongen är betydligt längre än vad gemene man tror.

– Hasselbuskar är tidiga och kan vid gynnsam väderlek släppa pollen så tidigt som i december och januari. Även om det är vanligare från februari och mars, säger Åslög Dahl och fortsätter:

– Men det är inget konstigt att allergikerna börjar få sina symptom redan nu, så brukar det vara. Sedan pågår säsongen ungefär fram till september månad.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".