Miljögifter i Östersjö strömming

Strömming som fångats i Östersjön utanför Karlskrona uppvisar högre halter av de miljöfarliga bromerade flamskyddsmedlen än strömming som fångas i dom norra delarna av Östersjön.
Det visar mätningar som gjorts inom det nationella miljöövervakningsprogrammet. Bromerade flamskydsmedel finns som tillsats i plast och textilier för att skydda mot antändning och brand. Dom finns tillexempelvis i datorer. Dessa medel misstänks för att vara ett nytt PCB och DDT-problem, eftersom ämnena anrikas i näringskedjorna. En del av nerbrytningsprodukterna liknar kroppens hormoner och en typ misstänks kunna orsaka cancer, säger Lillemor Asplund vid Stockholms universitet Sedan två år tillbaka ingår analys av bromerade flamskyddsmedel i miljöövervakningsprogrammet, vilket innebär att man på sex platser tar prover på strömming. En av dessa platser är utanför Utlängan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista