Flygplanet bärgas efter kraschen. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.
ronneby

Kustbevakningsolycka hade kunnat undvikas

Det var ett bristande underhållsystem som orsakade olyckan där ett kustbevakningsflyg som lyft från Kallinge tappade ena vingen, och fyra personer omkom vid ett haveri över Falsterbokanalen 2006. Det konstaterar Statens haverikommission i en rapport idag.

Haverikommissionen rekommenderar nu att en kontroll av eventuella sprickor i vingkonstruktionen på den här flygplanstypen bör göras ungefär en gång om året, i stället för vart tjugonde år, som var tillverkarens rekommendation.

– Det är det största problemet som vi ser det, säger Henrik Elinder, utredningschef i haverikommissionen efter en av de mest omfattande haveriutredningarna som kommissionen genomfört.

Gjorde inte fel
Kustbevakningen hade alltså ingen skuld till olyckan där fyra personer omkom, utan det var tillverkarens underhållsinstruktion som var bristfällig.

Nu uppmanar haverikommissionen Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (EASA) att vidta åtgärder för att säkerställa att liknande olyckor inte inträffar och att tillverkaren Casa ändrar konstruktionen på flygplanstypen.

Känner lättnad
Kjell Larsson, chef för kustbevakningsflyget och stationerad vid flygledningen i Karlskrona känner lättnad över att utredningen äntligen är klar, mer än tre år efter olyckan. Det var hösten 2006 som fyra personer omkom när planet kraschade vid Falsterbokanalen.

Kustbevakningens plan lyfte från Ronneby och flög mot Skåne. När planet var över Falsterbo bröts en vinge av och planet störtade.

– Alla i kustbevakningen kände de omkomna, säger Kjell Larsson, de var våra vänner. Vi kommer aldrig att glömma olyckan, men nu vill vi vända blad och gå vidare.

Kustbevakningen har idag köpt in nya bevakningsplan.

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".