Foto: Mikael Eriksson SR.
Karlsrkona

Nedräkningen har börjat

Om bara tre dagar kastar HMS Carlskrona loss för ett nio månader långt uppdrag utanför Afrikas ostkust. Huvuduppdraget är att skydda FN:s mattransporter från piratangrepp, men också att skydda övriga fartyg i området.

Just nu kan HMS Karlskrona närmast liknas vid en myrstack. Varvsarbetare från Kockums, grönklädda och blåklädda militärer kutar upp och ner för lejdarna eller trängs längs transportbandet där Kalles Kaviar och tablettaskar, varvas med 17 kilo tunga skottsäkra västar.

Borda piratbåtar
Kim Jonasson från Olofström ingår i fartygets så kallade bordningsstyrka, alltså dem som ska hoppa ombord på misstänkta piratbåtar.

Till vardags jobbar han tillsammans med många av dem som ingick i den bordningsstyrka som var nere under förra året så lite har han fått höra om vad som väntar.

– I början är det nog lite spänt, men man vänjer sig nog vid det, säger Kim Davidsson.

Svårt att förbereda sig på det värsta
För det är självklart inte ett uppdrag helt utan risker. Någonstans finns tanken att alla 165 inte följer med fartyget hem. En tanke som är svår att hantera erkänner fartygschefen Håkan Nilsson.

– Jag tror aldrig att man kan förbereda sig helt för något sådant. Det ända jag vet är att om det värsta inträffar så kommer jag förmodligen inte att agera som jag har förväntat mig, säger Håkan Nilsson.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista