blekinge

Stigande ränta ger små marginaler

Räntan är just nu rekordlåg. Men allt fler bedömare pratar nu om en räntehöjning. Med en stigande ränta kan det bli svårt för många blekingar att klara av att betala sitt boende.

Andreas Carlberg äger ett hus i Rödeby, och blir det en hög ränta under en längre tid kan det bli tufft för honom och hans familj.

– Under en period så skulle vi kunna klara en räntehöjning. Men skulle den under en längre period gå upp mot en sju eller åtta procent, då vet jag inte riktigt hur vi ska klara oss egentligen, säger han.

Högre till sommaren
Att räntan faktiskt kommer att stiga verkar de flesta bedömare vara överens om. Hur mycket och när skiljer sig mellan de olika experternas bedömning.

– Kanske redan med början i sommar så kommer vi att få se en räntehöjning, säger Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket.

Fart på ekonomin
För i takt med att ekonomin återhämtar sig och hjulen börjar snurra så kommer Riksbanken förmodligen att justera upp räntan. Då blir det en återgång till mer normala räntenivåer, menar Hans-Åke Palmgren.

– På några års sikt så närmar vi oss mer normala räntenivåer på kanske bortåt fem procent, som sedan räntorna kan variera runt omkring.

Flera tusenlappar dyrare
För den som har lånat en miljon till sin bostad innebär det att man får vara beredd på över två tusen kronor mer per månad i ökad boendekostnad.

En och annan olyckskorp har kraxat om att bopriserna är alldeles för höga, högre än vad de borde vara.

Ingen bubbla
Men att vi skulle ha en bostadsbubbla med övervärderade bostäder, där priserna skulle rasa när räntan stiger, det håller inte Hans-Åke Palmgren med om.

– Bostadspriserna har i stort sett legat stilla under tre års tid, samtidigt som hushållen har fått det ganska så mycket bättre reellt. Riskerna för en bostadsbubbla är lägre idag än för tre år sedan, säger Hans-Åke Palmgren.

Utrymmet för att klara en räntehöjning har ökat ganska markant under de senaste åren, säger han och menar att de senaste årens skattesänkningar har gjort att fler hushåll idag har större marginaler.

Planera för höjning
Andreas Carlberg och hans familj har gjort sitt bästa för att rusta sig för en högre ränta.

– Vi har försökt att lägga undan en del pengar nu när räntorna har varit låga, så att man får en jämn boendekostnad även om räntorna nu skulle sticka iväg. Så det gäller att planera, annars så kan man ju hamna i en ekonomisk kris för egen del, konstaterar Andreas Carlberg.

Jakob Rickardsson
jakob.rickardsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista